Dijamantsko podbušivanje

Stenovito tlo definitivno nije dovoljno ozbiljna prepreka za izgradnju cevovoda!

horizontalno dijamantsko bušenje

Dijamantsko podbušivanje

Tehnika horizontalnog pdbušivanja dijamantom, za bušenje najčvršćih stena.

Polaganju cevovoda – za potrebe vodovoda, kanalizacije, gasovoda, električnih i optičkih kablova – prepreku mogu činiti i najčvršće stene, koje se ne mogu podbušivati klasičnom metodom horizontalnog podbušivanja. Primenjuje se isti mehanizam kao i kod klasičnog horizontalnog podbušivanja, osim što se postavlja posebna dijamantska glava, koja funkcioniše po principu pneumatskog čekića, koji se istovremeno i rotira i nabija dijamantsku glavu u stenu.

Ova tehnika koristi se samo u slučaju kada klasična tehnika naiđe na najčvršće stene. Tada se skida glava za klasično horizontalno podbušivanje i postavlja se dijamantska glava. Prečnik bušenja dijamantskom tehnikom je od Ø 50 mm, do Ø 600mm, na rastojanjima većim od 130 m.

Zašto odabrati baš nas, kada je u pitanju horizontalno podbušivanje stenovitog tla? Zato što smo jedini u regionu koji se možemo pohvaliti izuzetnim uspehom na tom polju. Podbušivanje stenovitog tla jako je izazovno, jer zahteva vrhunsku tehnologiju i iskusnu radnu snagu. Mi smo naše iskustvo sticali u Sloveniji i na Istri, koje su poznate po izuzetno čvrstom, stenovitom tlu. Na teritoriji bivše Jugoslavije, jedni smo od retkih koji su ostvarili uspeh u podbušivanju stenovitog tla. Zahvaljujući tehnologiji koju posedujemo i iskustvu koje smo do sada stekli, uspeli smo da ostvarimo izuzetnu brzinu u podbušivanju čisto stenovitog tla: u proseku 5 do 7 metara dnevno. Najveći izazov predstavlja podbušivanje tla sa diorit-porfiritnim, skarn i korund stenama, koje se izuzetno teško buše.

O ovom procesu

Koristi se ista tehnologija kao kod horizontalnog podbušivanja, osim što se umesto klasične glave stavlja dijamantska, koju pokreće pneumatski čekić, koji istovremeno nabija glavu u stenu i rotira je. Kroz stenu se automatski, kao i kod klasičnog horizontalnog podbušivanja, postavlja cev.