Fekalni kolektor Medoševac, Niš

Naša kompanija uspešno je izvela mikrotuneliranje ispod železničke pruge u Nišu, prečnika 2040 mm, dužine 48 metara.

  • Datum: januar – februar 2024.
  • Klijent: DOO „Telekomunikacija” Blace
  • Tip projekta: Mikrotuneliranje ispod železničke pruge za fekalni kolektor

O ovom projektu

Naša kompanija nedavno je završila složeni projekat mikrotuneliranja ispod železničke pruge u Nišu. Radovi su obuhvatili ugradnju čeličnih cevi prečnika 2040 mm (2 metra) u dužini od 48 metara, koristeći najsavremeniju tehnologiju i stručnost našeg tima. Glavna poteškoća i donekle rizik bio je to što se železnički saobraćaj odvijao neometano tokom mikrotuneliranja, što je bio preduslov celog posla.

Popis podbušivanja:

  • Mikrotuneling sa utiskivanjem čeličnih cevi ∅ 2040 mm za fekalni kolektor – dužina 48 metara
Proces utiskivanja čeličnih cevi i put ispod kog se vrši podbušivanje u Bloku 26, Novi Beograd
Demontaža sistema za mikrotuneliranje, nakon završetka radova na mikrotuneliranju ispod železničke pruge u Nišu

Tehnički detalji projekta
Projekat je obuhvatio mikrotuneliranje ispod železničke pruge bez obustave saobraćaja, što je i prednost primene ove tehnologije. Proces je započeo dolaskom kamiona sa integrisanim kranom, koji je dovezao mašinu za mikrotuneliranje na gradilište. Kran je korišćen za spuštanje delova mašine, glave za mikrotuneling i čeličnih cevi u prethodno pripremljenu građevinsku jamu.

Proces izvođenja radova
Priprema građevinske jame: Naručilac je pre početka radova pripremio građevinsku jamu sa upornim zidom na zadnjem kraju, koji je služio kao oslonac za hidrauličnu presu sistema za mikrotuneliranje.
Montiranje mašine za mikrotuneliranje: Delovi mašine su spušteni i montirani u građevinsku jamu pomoću krana.
Utiskivanje čeličnih cevi: Nakon utiskivanja glave za mikrotuneling, dizalicom je spuštena prva čelična cev dužine 4 metra, koja je montirana između glave i jedinice za utiskivanje. Po završetku utiskivanja prve cevi, montirana je druga čelična cev, nakon čega je izvršeno sučeono zavarivanje cevi. Na taj način je obavljen ceo proces.
Podmazivanje bentonitom: Tokom mikrotuneliranja, glava za mikrotuneliranje i čelična kolona su konstantno podmazivane bentonitom kako bi se sprečilo zaglavljivanje.
Završni radovi: Po završetku radova kranom je izvađena glava za mikrotuneling u izlaznoj građevinskoj jami.
Rezultati i benefiti
Uspešno smo realizovali mikrotuneliranje ispod železničke pruge bez obustave železničkog saobraćaja, što je značajan doprinos projektu. Na kraju procesa, izvršili smo utiskivanje GRP cevi (kolektorske cevi od poliestera), čime je ceo proces bio kompletiran.

Zaključak
Naša uspešna izvedba mikrotuneliranja u Nišu još jednom potvrđuje našu stručnost i posvećenost kvalitetu. Zahvaljujući našem iskusnom timu i vrhunskoj opremi, uspešno smo realizovali projekat koji doprinosi poboljšanju infrastrukture u regionu.

Više o tehnologiji mikrotuneliranja možete pročitati na našoj stranici Mikrotuneliranje.

Povezani projekti

Pogled na celo gradilište Bloka 26 sa svim radovima i opremom.

Podbušivanje za kišnu i fekalnu kanalizaciju u Bloku 26

Naša kompanija je u Novembru 2022. godine uspešno izvela podbušivanje za kišnu i fekalnu kanalizaciju u Bloku 26.  

Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasell sed nibh dignissim, cursus tellus sit amet, ultrices mauris. Aliquam

Service Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasell sed nibh dignissim, cursus tellus sit amet, ultrices mauris. Aliquam

Kontaktirajte nas